Vi köper när andra är stressade säljare

En viktig del i Atlant Fonders förvaltning är att kunna agera opportunistiskt när det är turbulent på marknaden. Vi har generellt sett en stor kassa i våra fonder för att kunna vara köpare när det är stökigt på finansmarknaden. Det är i turbulenta perioder som våra fonder oftast kan skapa en meravkastning. I sådana perioder, som ofta karaktäriseras av stora utflöden från företagsobligationsfonder, skapas en likviditetsproblematik då företagsobligationsmarknaden har svårt att hantera dessa utflöden. Det gör att priset på obligationer trycks ned och som köpare kan man hitta väldigt intressanta investeringsmöjligheter.

Företagsobligationer i USA och Europa har haft ett tufft första halvår med nedgångar på över tio procent, klart mer än svenska företagsobligationer. Våra tryggare fonder, Atlant Stability, Atlant Högräntefond och Atlant Opportunity, investerar en del i europeiska företagsobligationer vilket är en förklaring till fondernas utveckling i år. Det positiva är att förräntningstakten i fonderna nu är klart högre än målavkastningen. Vi har en stor kassa som möjliggör köp av ”billiga” företagsobligationer vilket innebär fortsatt fantastiska möjligheter att skapa värde för oss som är långsiktiga. 

Fortsätter börsnedgång?
Atlant Protect är i synnerhet fokuserad på att identifiera och agera på situationer då risken för börsnedgång bedöms vara högre än normalt och därmed i första hand skapa hög avkastning de perioder då den svenska börsen faller kraftigt. Söker du ett skydd mot en större börsnedgång kan Atlant Protect vara ett intressant alternativ. I år är fonden upp 3,1 % (per 17 juni).

Atlant Green Tech Metals
Klimatet är i fokus och omställningen till en mer grön energi är viktig och leder så klart till intressanta investeringsmöjligheter. Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på så kallade gröna metaller kommer vara stor och i ökande. I nuvarande förvaltningsstrategi såg Atlant Green Tech Metals dagens ljus den 1 oktober 2021. Sedan dess är fonden minus 1,8 % medan Stockholmsbörsen är minus 13,4 %. Läs mer om fonden i den månatliga Förvaltarkommentaren där du även ser vilka aktuella innehav fonden har. (per 17 juni).

Värdeutveckling

1 dagSenaste månaden
Atlant Edge0.37%-4.8% 
Atlant Future2.41%-8.0% 
Atlant Green Tech Metals2.64%  
Atlant Högräntefond-0.06%-2.6% 
Atlant Multi-Strategy0.15%-2.0% 
Atlant Opportunity A0.19%-1.7% 
Atlant Protect-1.77%2.5% 
Atlant Sharp1.10%-1.6% 
Atlant Stability0.11%-1.6% 

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonden kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

 

Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill få nyhetsbrev från Atlant Fonder.


Förvaltarkommentarer

Förvaltarkommentar september 2022

Marknadsutveckling

I den förra marknadskommentaren skrev vi: "Faktum är att det enda positiva vi kan se just nu, ur ett aktiemarknadsbaserat perspektiv, är just att vi inte kan se något positivt scenario på kort sikt som kan vän [...]

Läs hela


Aktuellt

Placeras utvalda fonder i september 2022

Atlant Opportunity finns bland Placeras utvalda fonder även i september månad. Läs mer här.

Läs hela

 

Atlant Fonder

046-39 39 69
        

info@atlantfonder.se

Linkedin

Sök på sidan


Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill få nyhetsbrev från Atlant Fonder.

Atlant Fonder
Skomakaregatan 13
223 50 Lund