Obligationer är fortsatt mycket attraktiva

Det har varit en stark inledning på kreditmarknaden i år. Känns som att lite av den islossning alla väntade på under 2023 startade först en bit in i november och i år fortsatt med full kraft. Företagsobligationsfonder är ett attraktivt placeringsalternativ som till en behaglig risk har en avkastningspotential på 5-7 % på ett års sikt. Den fastighetskollaps som man talade om i början av 2023 inträffade aldrig. Marknaden prisar numera in att räntetoppen är bakom oss vilket ger en välbehövd andningspaus för fastighetsbolagen, som utgör en stor del av företagsobligationsmarknaden.

Vi ser fortfarande viss risk i mängden fastighetsobligationsförfall som kommer under 2024 och 2025. Men med stor sannolikhet är marknadsräntorna på väg ner och kreditmarknaden har tinat upp så förutsättningarna för fastighetsbolagen att lyckas refinansiera sig är bättre nu än för bara ett halvår sedan.   

Ränteportfölj på 5-7 %
Man kan numera bygga en väldiversifierad portfölj av högkvalitativa företagsobligationer, spritt över olika sektorer och löptider, som har en årlig förräntningstakt på 5-7 % till en risknivå som är relativt låg. Det ser vi som mycket attraktivt i ett osäkert konjunkturläge. Vår bedömning är att det finns goda möjligheter till att företagsobligationer ska kunna ge en avkastning för 2024 som är bättre än, eller i linje med, den breda aktiemarknaden till en betydligt lägre volatilitet.

Våra räntealternativ
Atlant Fonder erbjuder två företagsobligationsfonder och en marknadsneutral fond som kan vara ett alternativ till räntefonder i riskklass 2 av 7. Det som skiljer är bland annat avkastningspotentialen och således risken. Atlant Stability är vårt tryggaste alternativ och fonden har de senaste fem åren avkastat 10,8 %. Atlant Opportunity, det marknadsneutrala alternativet, har på fem år gått upp med 18,3 % vilket gör att fonden ligger i absoluta toppskiktet. Atlant Högräntefond har högst avkastningspotential och inlett året med en uppgång på hela 2,7 %. Fonden fyller tre år i mars 2024.

2024-01-15

Värdeutveckling

1 dagSenaste månaden
Atlant Edge-0.08%-1.2% 
Atlant Future0.51%-3.7% 
Atlant Green Tech Metals0.71%-2.2% 
Atlant Högräntefond0.02%3.7% 
Atlant Multi-Strategy0.11%0.5% 
Atlant Opportunity A0.14%0.9% 
Atlant Protect-0.20%1.9% 
Atlant Sharp0.32%-2.1% 
Atlant Stability0.04%1.2% 

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonden kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

 

 

 

Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill få nyhetsbrev från Atlant Fonder.


Förvaltarkommentarer

Förvaltarkommentar januari 2024

Marknadsutveckling 

I den förra marknadskommentaren skrev vi: På lång sikt styrs marknaden av fundamentala faktorer, men på kort och ibland medellång sikt styrs den av förväntningar och risksentiment. Och sedan början av no [...]

Läs hela


Aktuellt

Privata Affärers podd - Ett Rikare Liv

Privata Affärers podd - Ett Rikare Liv, intervjuar vår förvaltare Taner Pikdöken.

"Taner Pikdöken är fondförvaltare på Atlant Fonder där han rattar en företagsobligationsfond. I samband med bankfrossan efter Credit Suisses [...]

Läs hela

 

Atlant Fonder

046-39 39 69
        

info@atlantfonder.se

Linkedin

Sök på sidan


Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill få nyhetsbrev från Atlant Fonder.

Atlant Fonder
Skomakaregatan 13
223 50 Lund